NÄHDÄ ILMAJOKI JA KUOLLA - EMÄPITÄJÄN SEITSEMÄN IHMETTÄ

Älä anna koon hämätä. Vaikka asukaslukumme ei ole suurensuuri, on täällä saatu ihmeitä aikaan. 500 vuotta täyttäneellä Ilmajoella on merkittävä historia ja vahvat perinteet. Ja kun maailman seitsemästä ihmeestä jäljellä ovat vain pyramidit, Ilmajoen ihmeet ovat edelleen osa elävää kulttuuriperintöä. Jos siis haluat matkata pohjalaisuuden ytimeen, aloita tutustumalla näihin:

jaakko-ilkka.jpg

JAAKKO ILKKA

Nuijasodan johtaja ei voittanut taistelukentillä, mutta nousi silti kansallissankariksi. Rahvas arvosti ilmajokista talonpoikaa, joka uskalsi nousta lähes paljain käsin puolustamaan kansaa sen elinmahdollisuuksia kohtuuttomasti kurjistavia vallanpitäjiä ja ammattiarmeijaa vastaan. Hintana oli kuolema, mutta legenda elää.

Kulje oppaan johdolla kierros Nuijapäällikön jäljissä

musiikkijuhlat.jpg

ILMAJOEN MUSIIKKIJUHLAT

Kyrönjoen rantaan vuosittain rakennettava suurproduktio on eteläpohjalaisen talkootyön upea voimannäyte. Vuoden 2017 festivaaliksi valittu tapahtuma on tuottanut vuosien varrella yhteensä 16 huippuluokan oopperaa.  Kun vapaaehtoisten energia tarttuu taiteilijoihin, syntyy lopputuloksena jotain ainutlaatuista.

Tutustu Ilmajoen Musiikkijuhlien ohjelmaan

pohjalaistalo.jpg

POHJALAISTALOT

Jo nuijasodan aikaan Ilmajoki oli Suomen vauraimpia seutuja. 1800-luvulla emäpitäjän viljelyala kasvoi 14-kertaiseksi. Tämä näkyi muussakin kuin laajentuneessa peltomaisemassa. Kaksifooninkisten talojen tarkoituksena oli näyttää tilan suuruutta, ja toinen kerros rakennettiin usein vain komian tähären.

Vieraile Yli-Lauroselan talomuseossa

alajoki.jpg

ALAJOKI

Alajoki on yksi Suomen suurimmista peltolakeuksista. Maisema vaikuttaa mieleen, ja uskomuksen mukaan lakeus kasvattaa ihmisiin vapautta. Taiteilijoille se on aina ollut loppumaton inspiraation lähde. Kun ympärille levittäytyy latomerta lähes silmänkantamattomiin, on helppo hengittää.

Tee elämysmatka Alajokisaunalle 

Löydä Alajoen reitistöt

kyronjoki.jpg

KYRÖNJOKI

Ilmajoen halki virtaa Etelä-Pohjanmaan suurin joki. Kyrönjoki ja sen viljavat rantamaat kuuluvat Suomen kansallismaisemiin. Kyrönjoki on rinnastettu pohjalaiseen luontoon, joka tyynenä virtaa omaa uomaansa, mutta tiukan paikan tullen paisuu yli äyräiden.

Risteile Kyrönjoella

konninkello.jpg

KÖNNINKELLO

Sanotaan, että pohjalainen on tarkka kuin könninkello. Suomen ensimmäinen brändi syntyi Ilmajoella. Könnin suvun kellot tulivat 1700-luvulla tunnetuksi koko maassa luotettavuudestaan, mutta vain harvalla oli niihin varaa. Könniläinen kalenterikello raksuttaa tarkasti jopa kuun kierron.

Tutustu kellomestareihin museokierroksella

koskenkorva.jpg

KOSKENKORVA

Koskenkorva on yksi suomalaisuuden ikoneista. Mutta alkoholibrändin lisäksi se on myös elävä kylä. Matkailijalle Koskenkorva tarjoaa useita ainutlaatuisia elämyksiä. Viinatehtaan kupeesta löytyy muun muassa museo ja saunatila, johon johtaa hana suoraan tehtaalta.

Näe mistä Koskenkorva on kotoisin

Ilmajoki on pullollaan tarinoita, myyttisiäkin.
– Professori, näyttelijä H-P Björkman